Kazne za parkiranje plaća vlasnik vozila

Bez autora
Apr 23 2013

Vozačima preporučujemo da pri prodaji vozila obavezno prenesu vlasništvo na kupca, kako bi izbegli neprijatnosti i plaćanje tuđih dugovanja. Prilikom prodaje automobila, vlasniku i novom kupcu najvažnije je da se dogovore o ceni, a prenos vlasništva često se odlaže zbog procedura i novca.Kada na naplatu dođu zaostale kazne za nepropisno parkiranje, postavlja se pitanje ko ih plaća. Zbog toga u beogradskom "Parking servisu" ističu da sva dugovanja potražuje isključivo od vlasnika vozila, a ne korisnika vozila.

Kazne za parkiranje plaća vlasnik vozilaVozačima preporučujemo da pri prodaji vozila obavezno prenesu vlasništvo na kupca, kako bi izbegli neprijatnosti i plaćanje tuđih dugovanja, kažu u beogradskom "Parking servisu".

Prilikom prodaje automobila, vlasniku i novom kupcu najvažnije je da se dogovore o ceni, a prenos vlasništva često se odlaže zbog procedura i novca. Kada na naplatu dođu zaostale kazne za nepropisno parkiranje, postavlja se pitanje ko ih plaća. Zbog toga u beogradskom "Parking servisu" ističu da sva dugovanja potražuje isključivo od vlasnika vozila, a ne korisnika vozila.

"Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja, svaka promena vlasništva nad vozilom mora da se prijavi u roku od 15 dana. U tom smislu, vozačima preporučujemo da pri prodaji vozila obavezno prenesu vlasništvo na kupca, kako bi izbegli neprijatnosti i plaćanje tuđih dugovanja", kažu za "Potrošač" u ovom preduzeću. Preporuka novim vlasnicima jeste da pre nego što obave bilo kakvu formalnost, obavezno provere i da li je stari vlasnik imao zaostala plaćanja.

Kako navode u "Parking servisu”, prema Odluci o javnim parkiralištima grada Beograda, propisano je da se korisnikom parkirališta smatra vozač ili vlasnik vozila, ako vozač nije identifikovan. Zbog polemika u javnosti na čiju adresu stižu neplaćene kazne, krajem 2011. godine i Ustavni sud je doneo odluku u kojoj se navodi da je "usluga parkiranja pružena vlasniku motornog vozila, bez obzira na to da li je on u konkretnom slučaju neposredno parkirao vozilo, odnosno dao nalog da se izvrši parkiranje”.

"Naime, davanjem svog vozila na korišćenje drugoj osobi,vlasnik vozila saglasio se da preuzima propisanu obavezu da plati naknadu za izvršenu uslugu korišćenja parking mesta - parkiranjem vozila čiji je vlasnik, u slučaju da lice kome je dao na korišćenje svoje vozilo, neposredni korisnik, ne plati tu naknadu. U ovomi u slučaju protivpravnog oduzimanja vozila, zaštitu svog prava po osnovu štete koju je pretrpeo plaćanjem komunalne naknade za parkiranje motornog vozila čiji je vlasnik, a koje je koristilo drugo lice, sa njegovom dozvolom ili bez nje, vlasnik vozila može da ostvaruje u postupku pred nadležnim organima", navodi se u odluci Ustavnog suda.

Inače, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano je da je vlasnik, odnosno korisnik vozila,dužan da u roku od 15 dana prijavi promenu bilo kog podatka koji se upisuje u saobraćajnu dozvolu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik